Kebaikan Mangga untuk Kesihatan

Yang tidak suka buah ini? Selain rasa yang manis dan sedikit Tat, harga mangga juga agak murah di pasaran. Jadi ia adalah tidak hairanlah jika buah-buahan ini menjadi kegemaran ramai.

Mangga mendapat gelaran “Raja daripada buah-buahan,” ia adalah kerana ia mempunyai kandungan nutrien buah-buahan serta manfaat yang banyak bagi kesihatan.

Kebaikan mangga untuk kesihatan

Berikut adalah beberapa manfaat buah mangga untuk kesihatan:

1. mencegah kanser
Mangga mengandungi lebih dari sedozen jenis polyphenols. Tumbuhan mempunyai kompaun aktiviti antioksidan yang melindungi sel daripada kerosakan DNA yang boleh membawa kepada penyakit degeneratif, termasuk jenis 2 kencing manis dan kanser.

Dalam satu kajian yang dijalankan ke atas haiwan, antioksidan mangga sebenarnya menyekat pertumbuhan sel-sel kanser payudara.

2. mangga besar untuk rambut dan kulit yang sihat
Vitamin A dalam mangga juga adalah kunci kepada pembangunan dan penyelenggaraan pelbagai jenis tisu epitelium, termasuk kulit, rambut dan kelenjar minyak. Tinggal yang kedua ini yang melekat pada folikel rambut, membantu mengekalkan rambut lembap dan sihat.

Kajian ke atas haiwan, kekurangan vitamin A boleh menyebabkan keguguran rambut. Oleh yang demikian, mangga ini adalah sangat baik untuk kesihatan rambut.

Satu cawan mangga juga membekalkan kira-kira 75% jumlah minimum harian Pengambilan vitamin c. nutrien adalah perlu untuk menghasilkan kolagen, jenis tisu yang memberikan keanjalan kepada kulit dan mencegah kedutan dan kendur.

Siapa mahu kelihatan muda, jangan lupa kerap penggunaan mangga Ya!

3. meningkatkan kesihatan otak
Kajian telah menunjukkan bahawa jumlah vitamin B6 yang terkandung dalam mangga yang yang besar, ia adalah penting untuk mengekalkan dan meningkatkan aktiviti otak.

Vitamin ini membantu dalam penggabungan neurotransmitters utama yang menyumbang di dalam menentukan corak perubahan mood dan tidur.

Oleh itu, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa menambah mangga ke dalam diet harian anda, boleh membantu mengekalkan kesihatan fungsi otak dan saraf.

4. menguatkan sistem imun
Kerana mangga yang kaya dengan vitamin C, vitamin A dan 25 jenis karotena, mangga membantu memastikan penginapan sistem imun yang kuat dan bersedia untuk melawan penyakit.

5. mangga yang baik untuk kesihatan mata
Antioksidan lutein dan Zeaxanthin sangat penting untuk ditemui dalam mangga, berperanan mengekalkan kesihatan mata anda. Dua sebatian semulajadi yang melindungi retina dan kanta, telah terbukti untuk memperbaiki liputan visual, mengurangkan ketidakselesaan silau, meningkatkan kontras dan mengurangkan masa yang diperlukan untuk pulih dari tekanan cahaya terang.

Kedua-dua juga melindungi mata daripada sinar ultraviolet berbahaya, dan melawan atau melambatkan perkembangan degenerasi makular dan katarak.

Penggunaan mangga adalah sangat baik untuk orang yang bekerja di depan skrin. Jadi pastikan mata anda bangun kesihatannya.

6. baik untuk sistem penghadaman
Manfaat mangga Kesihatan seterusnya adalah baik untuk sistem penghadaman. Mangga mengandungi enzim yang membantu memecahkan protein, yang juga telah membantu melancarkan sistem penghadaman secara semulajadi dan cekap.

Kajian juga menunjukkan bahawa bioaktif yang di terpene esters, seperti mangga dan tonggak menyumbang dalam meningkatkan selera makan dan juga meningkatkan fungsi sistem penghadaman.

7. mengawal kolesterol anda
Dengan campuran vitamin C, pectin fiber, mangga segar dan bukan sahaja bantuan serum kolesterol tahap yang lebih rendah, tetapi juga kawalan kadar jantung dan tekanan darah.

OK, selepas anda tahu manfaat buah mangga untuk kesihatan yang di atas, Adakah anda masih merasa bebas untuk mengambil buah-buahan Raja? Jangan lupa untuk mengambil pelbagai jenis buah-buahan dan baki senaman untuk kesihatan yang maksimum. Mudah-mudahan berguna!

Iklan

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

Connecting to %s